Fotograf diskvalificeret fra World Press Photo

I forlængelse af mine indlæg om manipulation, retouchering og fotografiens etik, synes jeg lige jeg vil kommentere på at Stepan Rudik er smidt ud af Word Press Photo for at have manipuleret sine billeder. Min kommentar går ikke så meget på den konkrete sag, men mere en mere generel skelnen mellem pressefotografi og kunst- eller portrætfotografering.

Jeg har i et par indlæg skrevet, at jeg synes det er vigtigt at man i sit billede beskriver sin subjektive oplevelse af det man fotografere. Men jeg tror ikke jeg har gjort det helt klart, at jeg her talte om portrætfotografering eller mere kunstneriske fotografier. Når det gælder pressefotografi synes jeg i højere grad der er tale om dokumentation. Her synes jeg faktisk det er helt fair, at dommerne bag World Press Photo er rigtig skrappe. I forbindelse med pressen har fotografiet en dokumentarisk rolle, og selvom alle billeder er subjektive, bliver vi nødt til at kunne stole på, at tingene foregik nogenlunde som de præsenteres i den journalistiske historie.


Skriv din kommentar